PİYASA VERİLERİ

Son Değer

Değişim

*Veriler, 15 dakika gecikmeli olarak gelmektedir. Borsa İstanbul seans saatleri içerisinde veriler temin edilmekte olup Borsa İstanbul'un kapalı olduğu gün ve saatlerde son işlem gününün kapanış verisi yansıtılmaktadır.

BIST 100

Loading
Gedik Yatırım'da Hesap
Açmak Çok Kolay!

İstediğiniz yerden, istediğiniz zaman şubeye gitmeden, beklemeden görüntülü görüşme ile kolayca hesap açabilirsiniz.

Para Piyasası Nedir?

Para Piyasası

Kısa vadeli kredi işlemleri piyasasıdır. Bu piyasalarda kredi arzı, toplumun kısa vadede kullanamayacağı paralardan oluşmakta; kredi talebi de işletmelerin ve küçük ekonomik birimlerin günlük ihtiyaçlarını karşılama isteğini de içermektedir.


Para Piyasası Nedir?

Para piyasası terimi genel olarak kredi verenlerin ve borç alanların ihtiyaçlarına göre değişen ve birkaç pazar türünü kapsayan bir şemsiye terimidir. Fon sahiplerine güvenli, likit, kısa vadeli yatırımlar için araç sağlayan para piyasaları, borç alanlara düşük maliyetli fonlara erişim imkanı sunar. Birçoğu menkul kıymet olan para piyasası araçları, nasıl alınıp satıldığına ve mali düzenleyici kanunlar kapsamında nasıl muamele gördüğüne ve aynı zamanda borç verenin, borçlunun değerlendirmesinden ziyade, temel teminatın değerine ne kadar güvendiğine göre farklılık gösterir. Tüm detaylarıyla para piyasası nedir ve neleri kapsar; hangi araçlara sahiptir yazımızda bulabilirsiniz.

 

para

Para Piyasası Nasıl Çalışır?

Bankalar, işletmeler ve yatırımcılar için kısa vadeli likidite ihtiyaçlarını yönetmek ve fazla fonlarını yatırmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan para piyasasının işleyişinde alıcı ve satıcı olmak üzere iki ana grup vardır. Fazla fon sahibi olan yatırımcılar paralarını kısa vadeli bir süre için borç vermek ve faiz geliri elde etmek ister. Kısa vadeli fona ihtiyaç duyan borçlular ise paraya ihtiyaç duyan işletmeler, kuruluşlar veya hükümetler olabilir. Yatırımcılar ve borçlular bu piyasada işlemleri gerçekleştirmek için çeşitli araçlar kullanır.

Para piyasası enstrümanlarının fiyatları arz ve talep tarafından belirlenir. Fazla fon arzı olduğunda faiz oranları düşer. Kısa vadeli fon ihtiyacı yüksek olduğunda ise faiz oranları yükselir. Para piyasalarında bir diğer rol de merkez bankalarındadır. Merkez bankaları açık piyasa işlemleri yoluyla para piyasası faiz oranlarını etkileyebilir. Açık piyasa işlemleri ile merkez bankaları para piyasasına para enjekte ederek veya çekerek faiz oranlarını düşürebilir veya yükseltebilir. Böylelikle bankalar, işletme, yatırımcı ve benzeri kuruluşlar için kısa vadeli likidite ihtiyacını karşılayacak bir platform oluşturulmuş olur. Ekonominin genel faiz oranlarını da doğrudan etkileyen bu piyasalar ekonomik istikrarı da sağlar.

Para Piyasası Neleri Kapsar?

Kısa vadeli borçlanma ve borç verme işlemlerinin gerçekleştiği para piyasası temelde karmaşık bir finansal sistem bileşenidir. Bu piyasanın işleyişinde farklı kurumlar rol oynar. Para piyasasının kapsadığı bileşenler şöyledir:

  • Merkez Bankası: Merkez bankaları para piyasasını düzenleyen ve para politikasını uygulayan en üst düzey otoritedir. Bu görevleri yerine getirmek için piyasaya para ekleyerek faiz oranlarını ve arzı kontrol edebilir. Arzı düzenlemek için bankaların tutması gereken minimum rezerv miktarını belirleyebilir. Ayrıca bankalara borç verme faiz oranlarını belirleyerek piyasa faiz oranlarını da etkileyebilir.

  • Bankalar: Para piyasasının en aktif katılımcılarından biri olan bankalar üç ana fonksiyonu yerine getirir. Bu fonksiyonlardan ilki mevduat kabul ederek ve kredi vererek tasarruf sahiplerini borçlularla buluşturdukları aracılıktır. Bir diğeri müşterilerinin para transferlerini ve diğer ödeme işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlayan sistemlerin kullanmaktır. Üçüncüsü ise kâr elde etmek amacıyla para piyasası enstrümanlarına yatırım yapmaktır.

  • Yatırımcılar: Fazla fonları olan yatırımcılar ilgili piyasa enstrümanlarına yatırım yaparak faiz geliri elde etmeyi amaçlar. Yatırımcılar bireyler, kurumlar ve yabancılardan oluşur.

  • Borçlular: Kısa vadeli fon ihtiyacı olan bu grup para piyasasından borç almak için çeşitli enstrümanlar kullanır. Borçlular arasında işletmeler, hükümetler ve tüketici gibi farklı amaçlarla borç arayan gruplar yer alır.

Para piyasası, bu farklı katılımcıların etkileşimi yoluyla işlev görür. Her katılımcının kendine özgü bir rolü ve para piyasasının işleyişine ve ekonomiye katkısı bulunur.

Para Piyasası Fonu Nedir?

Para piyasası fonu ilgili piyasaya yönelik, kişi ve kuruluşların kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yaparak faiz geliri elde etmelerini sağlayan bir finansal araç türüdür. Bu fonlar, genellikle çeşitli para piyasası araçlarına yatırım yapılmasını sağlayan özel varlıklardır. Para piyasası fonlarının en önemli avantajı riskinin düşük olmasıdır. Para piyasası fonları yatırım yapılan enstrümanların yüksek kredi kalitesine sahip olması nedeniyle nispeten düşük riskli bir yatırım aracı olarak kabul edilir. Bu da ani fiyat dalgalanmalarına karşı daha az hassas oldukları anlamına gelir. Yatırımcılar açısından oldukça avantaj sağlayan yüksek likidite özelliği de para piyasası fonu nedir sorusunun daha sık sorulmasına yol açar.

Yatırımcılar paralarına ihtiyaç duydukları anda fonlardan kolayca para çekebilir. Bu özellik acil durumlarda veya kısa vadeli finansal ihtiyaçları karşılamak için fonlara yatırımı cazip hale getirir. Para piyasası fonları yatırımcılara istikrarlı ve öngörülebilir bir faiz geliri sağladığından uzun vadeli hedeflere odaklanmayan kişiler için sıkça tercih edilir. Bununla birlikte portföylerinde çeşitlendirme yapmak isteyen yatırımcılar da hisse senedi veya gayrimenkul gibi diğer yatırım araçlarından farklı hareket eğilimi olan bu tarz fonları portföylerinde bulundurarak kazancı vadeyle sabitlemez. Bununla birlikte bu fonların bazı dezavantajları da bulunur.

Para piyasası fonları düşük risk profiline karşın nispeten düşük getiri sunan yatırım araçlarıdır. Enflasyon riskine karşı hassas olan bu fonların sağladığı faiz oranı enflasyonun artmasına yetişmeyebilir. Dolayısıyla yatırımcı reel olarak para kaybedebilir. Bu nedenle ilgili fonlara yatırım yapmadan önce tanımı ve diğer detayları hakkında net bilgi sahibi olmanız gerekir. Fonun hedefleri, risk profili ve geçmiş performansı da karar vermede etkili olacaktır. Bununla birlikte yatırım yapmadan önce risk toleransınızı ve hedeflerinizi göz önünde bulundurarak yatırım yapmanız önem taşır.

Para Piyasası Araçları Hangileri?

Yatırımcılar ve borçlular için çeşitli faydalar sağlayan para piyasası araçları kısa vadeli fonlarıyla çok uzun süre beklemeksizin faiz geliri elde etme imkanı sunar. Böylelikle borçlular farklı finansman seçeneklerine erişmiş olur. Bu hareketlilik ekonomiye yansıyarak istikrara katkıda bulunur. Para piyasası fonları ve araçlarına dair detaylı bilgileri şöyle sıralamak mümkündür:

  • Hazine Bonoları: Bu bonolar hükümetler tarafından ihraç edilen ve genellikle birkaç ay veya yıldan kısa vadeli olan borçlanma araçlarıdır. En güvenli para piyasası enstrümanlarından biri olarak kabul edilirler ve düşük riskli yatırım arayanlar için idealdir. Faiz oranları, genellikle devlet tahvilleri için bir referans olarak kullanılır.

  • Ticari senetler: Büyük firmalar tarafından ihraç edilen ve genellikle 90 günden az bir süreli olan borçlanma araçlarıdır. Hazine bonolarına kıyasla daha yüksek faiz oranları sunarlar ancak daha yüksek risk taşırlar. Kısa vadeli fon ihtiyacı olan firmalar için önemli bir finansman kaynağıdır.

  • Mevduat Sertifikaları (CD'ler): Bankalar tarafından ihraç edilen ve belirli bir süre için mevduata bağlanan yatırım araçlarıdır. Vade süresine göre farklı faiz oranları sunarlar. Sabit bir getiri arayan yatırımcılar için cazip bir seçenek olabilir.

  • Para Piyasası Yatırım Fonları: Kısa vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapan yatırım fonlarıdır. Yatırımcılara çeşitlendirilmiş bir portföy ve profesyonel yönetim sunarlar. Farklı risk ve getiri profillerine sahip çeşitli para piyasası yatırım fonları mevcuttur.

  • Repo Anlaşmaları: Kısa vadede menkul kıymetlerin satışı ve geri alımı ile yapılan işlemlerdir. Bankalar tarafından likidite sağlamak ve kısa vadeli fon ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Repo anlaşmaları, faiz oranlarını da etkileyebilir.

  • Banka Kabul Bonoları: Bankalar tarafından ihraç edilen ve genellikle 1 yıla kadar olan kısa vadeli borçlanma araçlarıdır. Ticari senetlere benzerlik gösterirler, ancak genellikle daha yüksek kredi kalitesine sahip firmalar tarafından ihraç edilirler.

  • Para Piyasası Kredi Anlaşmaları: Bankalar tarafından işletmelere kısa vadeli fonlar sağlamak için kullanılan kredi anlaşmalarıdır. Belirli bir vade ve faiz oranı ile belirlenirler. İşletmelerin kısa vadeli nakit akışlarını yönetmelerine yardımcı olurlar.

Tahvil ve bono işlemlerinizi kolayca yapabilmek için Gedik Yatırım hesabınızı şubeye gitmeden kolayca açabilirsiniz.